جاذبه های گردشگری شهر بوشهر

جاذبه های گردشگری شهر بوشهر

معرفی شهر

شهر بوشهر یکی از شهرهای زیبای جنوب ایران است که در کنار خلیج فارس قرار گرفته است. بوشهر در حدود 300 هزار نفر جمعیت دارد و چهارمین شهر پرجمعیت جنوب ایران محسوب می شود. این بندر یکی از قدیمی ترین شهرهای ایران است که بیش از 5 هزار سال قدمت دارد.

این شهر آمیزه ای از فرهنگ های بسیار متنوع است که در یک بندر گردهم آمده اند. زندگی مسالمت آمیز مردمان این شهر از مذاهب، قویمت ها و نژادهای مختلف را در کمتر شهر دیگری می توان مشاهده کرد. بوشهر شهر موسیقی و غذاست. نوای موسیقی را می توان در تمام ابعاد زندگی مردم این بندر مشاهده کرد. غذاهای رنگارنگ و متنوع این شهر نیز یادگاری از تاریخ پر تلاطم و پر فراز و نشیب مردم این خطه از جنوب ایران است.

شهر بوشهر با مردمان خونگرم و مهربان یکی از بهترین مقاصد گردشگری ایران است. به قول بوشهری ها خاک این شهر دامن گیر است و شما با یک بار سفر به این بندر تا ابد خود را جزئی از آن می دانید و همیشه دلتان برای این شهر تنگ خواهد شد. 

مردم بوشهر به زبان فارسی و با گویش بوشهری صحبت می کنند. البته این گویش پر از کلمات انگلیسی، عربی، پرتغالی، هندی و آفریقایی است که نشان از تنوع زبانی در این شهر دارد.

در ادامه به جاذبه های گردشگری شهر بوشهر خواهیم پرداخت.

آفریقایی تباران بوشهر

نژاد مردم بوشهر سفید پوست اما آفریقایی تباران زیادی هم در این شهر زندگی می کنند و امروزه بخش مهمی از مردم بوشهر هستند.

شمار زیادی از این مردم بازماندگان بردگانی هستند که توسط تاجران برده دار به خلیج فارس آورده می‌شدند. همچنین در دوره‌های بعدی پرتغالی‌ها در سواحل ایران دست به تجارت برده می‌زدند. این سیاهپوستان عمدتاً بانتو زبان و متعلق به شرق آفریقا و از کشورهای تانزانیا به ویژه زنگبار، مالاوی و موزامبیک بوده‌اند. در نهایت در سال ۱۸۴۸ محمدشاه قاجار تحت فشار بریتانیا فرمان لغو برده‌داری را صادر کرد. 

با لغو این فرمان این افراد توانستند زندگی معمولی را در پیش بگیرند و خیلی زود با مردم محلی ادغام شدند.

این اقوام آداب و رسوم شمنی و آفریقایی خود را حفظ کرده‌اند و این مسئله در میان ایرانی‌تباران جنوب نیز رسوخ کرده‌است. به عنوان نمونه مراسم زار که در جنوب ایران و سواحل و جزایر خلیج فارس به عنوان یک مراسم درمانی اسطوره‌ای برای بیرون کشیدن موجودی خیالی بنام زار انجام می‌شود ریشه آفریقایی دارد و میان ایرانیان آفریقایی‌تبار همچنان رایج است. رقص بندری و نیز موسیقی بندری تأثیر فراوانی از آئین‌های آفریقایی پذیرفته‌اند. 

این تاثیر پذیری جالب راه خود را به آفریقا نیز باز کرده به گونه ای که در مناطقی از زنگبار مردم نوروز را جشن می گیرند.

به هر ترتیب آفریقایی تباران بوشهر بخش مهمی از مردمان این شهر هستند که به شکل دادن فرهنگ، آداب و رسوم آن کمک کرده اند.

آفریقایی تباران بوشهر

شهر اولین ها

بندر بوشهر از اولین شهرهای ایران بود که صنعت چاپ سنگی به آن وارد شد و در آن رونق گرفت. همچنین مردم بوشهر از اولین ایرانی‌هایی بودند که با نشریه و مجله آشنا شدند.

این شهر یکی از اولین شهرهای ایران است که لوله کشی آب در آن اجرا شد. اولین زمین فوتبال ایران در بوشهر قرار دارد. در واقع بوشهر اولین جایی در ایران بود که انگلیسی ها برای خود زمین فوتبال ساختند و به این بازی مشغول شدند. این ماجرا قبل از کشف نفت در مسجد سلیمان رخ داده است.

به دلیل اهمیت اقتصادی و نظامی این بندر و ارتباط فراوان با کشورهای مختلف دنیا، مردم این شهر معمولا زودتر از همه با پدیده های جدید آشنا می شدند. به همین دلیل نیز این شهر را باید شهر اولین ها در ایران نامید. 

به همین دلایل به یکی از جاذبه های گردشگری شهر بوشهر تبدیل شده است.

موقعیت جغرافیایی

بندر بوشهر در واقع یک شبه جزیره است. این شهر فقط از سمت شرق با خشکی ارتباط دارد. ارتفاع این بندر 18 متر بالاتر از سطح دریاست. البته بعضی قسمت های این شهر ارتفاعی پایین تر از سطح دریا دارد. 

آب و هوا

بندر بوشهر به دلیل قرار گرفتن در عرض‌های پایین جغرافیایی و نزدیکی به مدار رأس سرطان، پایین بودن ارتفاع نسبت‌به سطح دریا، کمبود پوشش گیاهی، قرارگرفتن در مسیر بادهای گرم عربستان آب و هوایی گرم و مرطوب دارد.

پیشینه تاریخی

پیشینه تاریخ تمدن شهر بوشهر مربوط به پنج تا شش هزار سال قبل از میلاد مسیح است(دوره نو سنگی جدید و قدیم) و دقیقاً معلوم نیست که این شهر در چه نقطه ای از تاریخ و توسط کدام قوم یا مردمی تأسیس شده‌ است. 

قدیمی‌ترین آثار بدست آمده مربوط به دوره عیلامی‌ها بوده‌ است که بعد از دو کاوش باستان‌شناسی توسط آلمانها (پروفسور آندریاس در ۱۸۷۲–۱۸۷۷ میلادی) و فرانسویی‌ها (موریس پزار در ۱۹۱۳ میلادی) انجام شده‌ است.

 عیلامیان

در دوره حکومت عیلامیان، شهری به نام لیان (به معنای آفتاب درخشان) در کنار شهر بوشهر فعلی بنا شد که عظمت این شهر را می‌توان با توجه به قبرستان شغاب (۱۰ هکتار) که محل دفن مردگان اهالی لیان بوده، بسیار بزرگ حدس زد.

 چند خدایی، نیروهای طبیعی، و الهه های گوناگون که توسط این مردم پرستش می‌شده، نشان از مذهب متفاوت اهالی این شهر دارد. زبان و خط نوشتاری مردم این شهر سومری بوده اما بعدها خود عیلامیان خط دیگری ابداع می‌کنند که تا زمان مادها و هخامنشیان مورد استفاده قرار می‌گرفته‌ است.

اقتصاد مردم لیان علاوه بر تجارت؛ صیادی و کشاورزی و تولید انجیر و انگور و خرما نیز بوده‌ است. 

بندر بوشهر مرکز تجارت دولت عیلام بوده‌ است. در دوره حکومت عیلامیان، شهر لیان چندین بار بین بابلیها و عیلامی‌ها دست به دست شد اما سرانجام توسط «نبوکدنصر یکم» (بخت النصر) به آن حمله بزرگ همراه با قتل‌عام مردم این شهر صورت گرفت و این شهر با خاک یکسان شد.

عیلامیان

سلوکیان 

بعد از عیلامیان، بوشهر و منطقه بوشهر قسمتی از قلمرو مادها بوده‌است. طبق گفته پیر بریان، در دوره هخامنشیان ترعه ای در کنار بوشهر ساخته شده که مربوط به دوره داریوش بزرگ است. در دوره سلوکیان، نه شهر در کنار خلیج فارس دایر شد که از آنها می‌توان به انطاکیه پارس که در واقع بوشهر امروزی در کنار لیان باستانی بود، اشاره کرد. انطاکیه پارس توسط آنتیوخوس سوم در حدود سال ۲۰۵ قبل از میلاد ایجاد شد. اسکندر مقدونی زمانی که به دریانورد معروف خود «نئارخوس» دستور داد که گزارش دریایی از خلیج فارس برای او تهیه کند، در سال ۳۲۷ قبل از میلاد بعد از گذشتن از میناب به سواحل بوشهر رسید. وی از نواحی شبه جزیره «مزامبریا» (که اکنون بوشهر فعلی در آن قرار دارد) برای همراهان خود آذوقه تهیه کرد. در دوره اشکانیان نیز مهرداد اول بر نواحی خلیج فارس چیره شد. او کشور عیلام را از بین برد و حاکم بر خلیج فارس، بین‌النهرین و خوزستان شد.

ساسانیان

در دوره ساسانیان، اردشیر ساسانی (اردشیر یکم) با قیام علیه حکومت سلوکیان که بر ایران از لحاظ اجتماعی و اخلاقی رنگ و بوی یونانی داده بود، برخاست و سواحلی از خلیج فارس که قبلاً بخشی از حکومت ایران بود را تسخیر کرد. وی تا بحرین را به تسخیر خود درآورد. در این دوره بوشهر «بخت اردشیر» نامیده می‌شد. «ریو اردشیر» یا «بخت اردشیر» در دوره‌های بعد «ریشهر» نامیده شد. هم‌اکنون در منطقه ریشهر کنونی در بوشهر، یک قلعه وجود دارد که ساسانیان از آن زمان در ریشهر ساخته بودند. ویرانه‌های این شهر در ۸ کیلومتری شهر بوشهر قرار دارد و به آن «ریشهر» گفته می‌شود.

بندر بوشهر در طی قرن های بعد همواره مهمترین بندر ایران بود اما پس از انقلاب اسلامی بندرعباس جای این بندر را گرفت و امروزه بیشتر تجارت ایران از طریق این بندر انجام می شود.

جاذبه های گردشگری

شهر بوشهر جاذبه های تاریخی فراوانی دارد که دسترسی به آنها ساده است و معمولاً می توان رایگان یا با هزینه بسیار اندک از آن بازدید کرد.

جاذبه های گردشگری شهر بوشهر عباتند از:

خلیج فارس

آب های نیلگون خلیج فارس مهمترین زیباترین جاذبه گردشگری بوشهر است. این شهر در امتداد خلیج فارس قرار گرفته و هر نقطه از آن زیبایی خاص خود را دارد. پیاده رو ها، پارک ها . اسکله های ماهیگری فراوانی در این خط ساحلی قرار دارد که بازدید از آنها برای هر گردشگری جذاب است.

خلیج فارس

بافت قدیم

قدمت بافت قدیم بوشهر به دوران نادر شاه افشار می گردد. این بافت شامل چهار محله‌ی بهبهانی، دهدشتی، کوتی و شنبدی است که در دل شهر و نزدیکی بازار قرار گرفته اند. بعضی از خانه های این بافت مسکونی هستند اما در سال های اخیر بسیاری از آنها تغیر کاربری داده و به عنوان موزه، کافه و رستوران و اقامتگاه بومگردی فعالیت می کنند.

بافت قدیم شامل عمارت‌های بزرگ، کنسولگری کشورهای مختلف، مساجد، کلیسا، بازار قدیمی و کوچه پس کوچه‌های زیبا است و یکی از بهترین مکان ها برای عکاسی به شمار می رود.

مدرسه سعادت

حتما نام مدرسه دارالفنون اولین دانشگاه ایران را شنیده اید. جالب است بدانید دومین دانشگاه ایران همین مدرسه سعادت مظفری بوشهر است که چند سال پس از دارالفنون افتتاح شد. این مدرسه در سال ۱۲۷۸ شمسی به سبک نوین آموزشی تأسیس شد که از نظر تاریخی مادر مدارس جنوب ایران است.

در سال ۱۹۰۲ میلادی رابیندرانات تاگور شاعر و فیلسوف برجسته هندی وارد ایران شد و از این مدرسه بازدید کرد.

در سال های اخیر روز تاسیس این مدرسه یعنی 18 اسفند به عنوان روز بوشهر جشن گرفته می شود.

عمارت ملک التجار ثروتمندترین مرد جنوب

این عمارت تاریخی که جزو مکان‌ ها و جاذبه های گردشگری شهر بوشهر به حساب می‌آید، در دوره قاجاریه و به دستور «ملک التجار» که یکی از بازرگانان بزرگ آن زمان بود، ساخته شده است. این بنای تاریخی به دست معماران فرانسوی و با استفاده از مصالح محلی ساخته شده است.

ملک التجار یکی از ثروتمندترین مردان جنوب ایران به شمار می رفت. زمانی که او برای سفر تفریحی- تجاری به کشور فرانسه رفت، با دیدن کاخ ورسای شیفته آن می شود و نمونه آن را در بوشهر پیاده می‌کند. متاسفانه این کاخ توسط متجاوزین انگلیس اشغال شد و به صورت مقر نظامی آن‌ها درآمد. آن‌ها بعد از سال‌ها استقرار در این کاخ با ورشکست شدن ملک التجار (صاحب اصلی کاخ) لوازم نفیس آن را با خود بردند. در اواخر سلطنت رضا شاه این عمارت که خوابگاه نظامیان شده بود پس از چندین بار بازسازی رو به ویرانی نهاد و متأسفانه به خاطر وسعت زیاد هنوز مرمت نشده‌است.

آب انبار قوام

آب انبار قوام یکی از جاذبه های بوشهر است که در سال ۱۲۲۶ توسط علی اکبر قوام الملک شیرازی و کنار خلیج فارس برای تامین آب آشامیدنی مردم بوشهر بنا شد. معماری این آب انبار به سبک معماری بناهای محلی و از سنگ‌های رسوبی است. در حال حاضر آب انبار قوام تبدیل به رستوران سنتی به همین نام شده و علاوه‌بر بازدید از فضای بیرونی آب انبار و لذت بردن از ساحل کنار آن می‌توانید برای خوردن غذاهای محلی جنوبی و دیدن معماری داخلی آب انبار به رستوران بروید.

موزه‌ دریانوردی خلیج فارس

در زمان حکومت ناصرالدین‌شاه قاجار، عمارت سرکنسولگری انگلستان در بوشهر افتتاح شد. این عمارت به عنوان مقر نمایندگی سیاسی خلیج فارس در منطقه، در اختیار انگلیسی‌ها بود. در سال 1325 پس از انتقال نمایندگی انگلیس به بحرین، این عمارت در اختیار دولت ایران و پس از آن در اختیار نیروی دریایی قرار گرفت. در سال 1387 این مکان به عنوان موزه دریا و دریانوردی خلیج فارس معرفی گردید. اکنون نیز این عمارت به عنوان موزه به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

موزه تجارت دریایی (عمارت ایرانی)

این موزه در عمارت ایرانی، خانه یکی از تجار به نام بوشهری با قدمتی بیش از یکصد سال برپا شده و در آن می‌توانید با تاریخچه تجارت دریایی از طریق خلیج فارس آشنا شوید. در این موزه آثاری از اسناد دریایی خلیج‌فارس، دست یافته‌های باستان‌شناسی زیر آب، عکس‌های دریانوردان و ناخدایان، آثاری به جا مانده از کشتی رافائل و …. قرار دارد. این موزه یکی از جاذبه های گردشگری شهر بوشهر است که بی‌شک از آن لذت خواهید برد.

موزه تجارت دریایی (عمارت ایرانی)

عمارت گلشن

در محله بهبهانی عمارتی با قدمت 170 سال و با فاصله ده متر از دریا قرار دارد که متعلق به تاجری به همین نام است. این عمارت سه طبقه با یک حیاط مرکزی به غیر از کاربری مسکونی کاربری تجاری نیز داشته و در حال حاضر متعلق به سازمان میراث فرهنگی است و بنیاد ایرانشناسی بوشهر در آن مستقر است.

عمارت دهدشتی (موزه تاریخ پزشکی خلیج فارس)

عمارت دهدشتی در محله کوتی و در دوره قاجار، توسط حاج غلامحسین دهدشتی احداث شد. از آنجا که وی تاجر روغن بود، این بنا به عمارت روغنی هم مشهور است. این عمارت یکی از زیباترین عمارت‌های بوشهر است. عمارت دهدشتی از نظر تعداد طبقات در بین عمارت‌های دیگر بوشهر منحصر به فرد است، در حالی که بیشتر عمارت‌ها دو یا سه طبقه هستند عمارت دهدشتی چهار طبقه است. عمارت دهدشتی اتاق‌های متعددی دارد. یکی از اتاق‌های آن شاه‌نشین است که در آن پنجره‌های رنگی زیبا را در کنار سقف‌ آینه‌کاری‌ شده آن می‌توان دید. سقف اتاق پذیرایی نیز با رنگ روغن و الهام از نقاشی اروپایی کار شده است.

اسناد تجاری زیادی در این خانه پیدا شده که هم‌اکنون طبقه‌بندی شده و در سازمان میراث فرهنگی نگهداری می‌شوند. بعضی از اسناد به خط برجسته سیاق است و قدمت برخی از تمبرهای اسناد به ۲۰۰ سال پیش می‌رسد. این تمبرها مربوط به کشورهای بریتانیا، هندوستان، آلمان و نیز تمبرهای عصر قاجاریه است.

عمارت کازرونی

عمارت کازرونی یکی از عمارت‌های باشکوه و زیبا در بافت قدیم بوشهر است که در سال ۱۳۸۰ به ثبت ملی رسیده است. این عمارت در زمان قاجار در دو طبقه ساخته شده است. در زمان قدیم بسیاری از تصمیمات تجاری و بازرگانی در این خانه گرفته می‌شد و به همین دلیل به تجارتخانه هم معروف است. معماری این خانه از سنگ‌های فسیلی و ساروج و به سبک خانه‌های قدیمی بوشهری است.

بازار قدیم

قبل از هر چیز باید بگوییم که از بازار تاریخی بوشهر که مربوط به دوران افشاری است به جز چند حجره اثر زیادی به جا نمانده است. اما در فاصله اندکی از بازار تاریخی یک بازار قدیمی دیگر وجود دارد که به خیابان نادر معروف است.

این بازار دقیقا همان جایی است که در یک بندر قدیمی انتظارش را دارید. بازاری با بوی ادویه و خوراکی های رنگارنگ عمدتاً خارجی که در مغازه های کوچک جا خوش کرده اند. 

پارک شغاب

پارک شغاب یکی از پارک های نسبتاً جدید است که امکاناتی برای کمپینگ و همچنین ساحل ماسه ای برای شنا کردن دارد. 

هر چند که خود بوشهری ها به دلیل آلودگی آب های اطراف شهر برای شنا کردن به منطقه بندرگاه در 15 کیلومتری بوشهر می روند.

اسکله جفره

یکی دیگر از مکان‌ ها و جاذبه های گردشگری شهر بوشهر، اسکله جفره بوشهر است. بازدید از این اسکله باعث می‌شود تا شما چشم اندازی متفاوت و دیدنی از خلیج فارس را تماشا کنید. اگر دوست دارید تا با قایق موتوری به گشت و گذار در دریا بپردازید و از تماشای موج‌های دریا و پرندگان دریایی لذت ببرید، فراموش نکنید که بازدید از این اسکله را در برنامه سفر خود قرار دهید.

در ضمن می‌توانید از میان ماهی‌های تازه صید شده، خرید کرده و یک غذای خوشمزه دریایی برای خود آماده کنید.

عمارت طاهری (موزه مردم شناسی)

یکی دیگر ار خانه‌های قاجاری بوشهر، عمارت دو طبقه طاهری است که در حال حاضر تبدیل به موزه مردم شناسی شده. معماری اتاق‌ها عموما به شکل پنج‌دری است و راهرویی در میان آن‌ها وجود دارد. هم‌چنین در و پنجره‌های اتاق‌ها به صورت دو‌لنگه ساخته شده‌اند. باید گفته شود که در بالای تمامی درها هلالی وجود دارد که با شیشه‌های رنگی تزئین شده‌اند و این امر باعث منحصربه‌فرد شدن و زیبایی عمارت شده است. تمامی عمارت از مهم‌ترین و اساسی‌ترین مصالح شهر بوشهر یعنی سنگ‌های مرجانی (آهکی) که از رسوبات دریایی فراهم شده و در میان لایه‌های آن‌ها آثاری از گیاهان، جانوران و… به فراوانی مشاهده می‌شود، با ملات گچ ساخته شده است. سنگ‌های مرجانی با توجه به ساختار طبیعی‌شان در محیط‌های مرطوب کارکرد خوبی دارند.

عمارت طاهری (موزه مردم شناسی)

ریشهر

ریشهر، شهری قدیمی مربوط به دوره عیلامیان است و در منتهی الیه جنوبی جزیره بوشهر واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۱۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

نام ریشهر خلاصه شده «ریواردشیر» است. اردشیر بابکان شهرهای متعددی در زمان حکومت خود برپا نمود که در واقع ریو اردشیر یکی از آن‌ها می‌باشد که می‌توان گفت تجدید بنای همان شهر لیان بوده‌ است.

گورستان شغاب

گورستان شغاب یکی از آثار تاریخی بوشهر به شمار می‌رود که قدمت آن به ۴۲۰۰ سال پیش، یعنی دوره ایلامیان بازمی‌گردد. در این قبرستان خمره‌هایی با ابعاد بزرگ و کوچک یافت شده‌اند که محتوی اسکلت اموات هستند. همچنین طبق نظر باستان‌شناسان، نمونه‌هایی از آیین‌های تدفینی از دوره‌های دیگر تاریخی از گورستان کشف شده‌اند. همچنین نشانه‌هایی از قبرهای دوره اشکانی و ساسانی در قبرستان یافت شده است.

گورستان شغاب در سال ۱۳۷۷ در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسید.

عمارت امیریه

عمارت امیریه طبق گفته‌های عبدالکریم مشایخی در سال ۱۳۱۷ ه‍جری قمری، به همت احمد خان دریابیگی، حکمران کل بنادر و جزایر خلیج فارس احداث شد. زمین آن را از تاجر بوشهری به نام جمشیدیان خریداری کردند و تا سال ۱۳۱۹ هجری شمسی تکمیل شده است. این عمارت در اوایل حکومت رضاشاه به‌عنوان ساختمان بلدیه (شهرداری) فعالیت داشت. در ۱۹ اردیبهشت ۱۳۷۸، عمارت امیریه با شماره ثبت ۲۳۱۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. در حال حاضر شورای شهر بوشهر در این عمارت مستقر است.

مراکز خرید

  • بازار قدیم

بازار قدیمی خیابان نادر و اطراف آن بهترین مکان برای خرید خوراکی های خارجی است. همچنین انواع شوینده، شامپو، صابون، عطر و ادکلن خارجی را نیز می توانید در این بازار جذاب پیدا کنید.

  • مجتمع تجاری زیتون

مجتمع تجاری زیتون به دور از بازارهای قدیمی بوشهر واقع شده و یک مرکز خرید نسبتا جدید است که در آن می توانید اجناس مختلفی از جمله لباس و کیف و کفش را پیدا کنید.

این مجتمع تجاری در خیابان شهید مطهری، تقاطع خیابان آتش‌نشانی و ریحان ۲ قرار دارد.

مجتمع تجاری زیتون
  • پاساژ نادر

پاساژ نادر از قدیمی‌ترین مراکز خرید بوشهر است. اگر به‌دنبال این هستید که در سفرتان به جنوب سوغاتی‌های محلی خریداری کنید، به پاساژ نادر سر بزنید. در این مرکز می‌توانید صنایع‌دستی، پارچه، ظروف سنتی و خوراکی‌های خوش‌مزه جنوبی بخرید.

آدرس: خیابان صفوی، نرسیده به هتل آسمان

  • مجتمع تجاری هوم ‌کورت آدیداس

این مجتمع از شیک‌ترین و لوکس‌ترین مراکز خرید بوشهر است. کسانی که به خرید برندهای مطرح دنیا مانند آدیداس و ریباک علاقه دارند، در این مجتمع اوقات خوشی را پشت سر خواهند گذاشت و از میان مدل‌های متنوع محصولات این دو برند خرید خوبی خواهند کرد.

برای خرید از این مجتمه تجاری به خیابان چمران، مجتمع آدیداس سر بزنید.

  • بازار ماهی‌فروشان

برای خرید ماهی چه جایی بهتر از بازار ماهی فروشان. اگر به دنبال خرید ماهی هستید حتما به این بازار جالب سر بزنید. البته توصیه ما به شما این است که برای خرید ماهی تنها به حرف ماهی فروشان اکتفا نکنید و از مردم محلی کمک بگیرید. بوشهری ها مردمانی خونگرم و مهربان هستند و اگر از آنها کمک و راهنمایی بخواهید هیچگاه روی شما را زمین نمی اندازند. 

این بازار در خیابان شهدا واقع شده است.

  • پاساز ملت و پاساژ آزادگان

این دو پاساژ قدیمی بهترین مکان برای خرید لباس هستند. در این دو پاساژ می توانید لباس های ارزان قیمت و لوکس را پیدا کنید.

این دو پاساژ کوچک در مرکز شهر بوشهر قرار دارند.

  • غذاهای محلی

از جمله معروفترین غذاهای بوشهری می‌توان به ماهی شکم پر، قلیه ماهی، قلیه میگو، قیمه بوشهری، آش بوشهری، پلو میگو، دمی لخ لخ، دال عدس، خوراک گبگو (خرچنگ)، و انواع ماهی و میگو سرخ کرده اشاره کرد. کماچ، رنگینک، حلوا خرمایی، حلوای انگشت پیچ و نان گرده نیز از دسرهای خوشمزه این شهر هستند.

رستوران ها و فست فود

  • کافه حاج رئیس

یکی از عمارت های معروف بوشهر که میزبان فستیوال موسیقی کوچه نیز هست عمارت حاج رئیس است. این عمارت که زیر نظر احسان عبدی پور کارگردان و نویسنده سرشناس بوشهر اداره می شود دارای رستوران کافه ای است که غذاهای خوشمزه جنوبی را با همان سبک سنتی آماده می کند. قیمت غذاهای این رستوران مناسب است و این محل پاتوق اکثر جوانان اهل هنر شهر است.

کافه حاج رئیس
  • رستوران قوام

آب انبار قوام نه تنها یک مکان تاریخی است بلکه اکنون یکی از رستوران های خوب بوشهر است که تنوع غذایی بالایی دارد. قیمت غذا در این رستوران چندان ارزان نیست اما غذا خوردن در یک مکان تاریخی جالب ارزش یک بار امتحان کردن را دارد.

  • رستوران میداف

میداف یکی از بزرگترین رستوران های بوشهر است که در ساختمانی ۳ طبقه واقع شده است. یک طبقه آن را به کافی‌شاپ و دو طبقه دیگر را به سرو غذاهای سنتی و محلی اختصاص دارند. این رستوران انواع غذاهای دریایی محلی بوشهر را به بهترین شکل و با بهترین طعم و ادویه سرو می‌کند. رستوران میداف همیشه شلوغ است. پس دیگر نباید نگران کیفیت و تازگی مواد اولیه باشید. در این رستوران ماهی شوریده، قلیه ماهی، میگو باربیکیو، دال عدس و انواع کباب بسیار مشهور هستند. در بالاترین طبقه رستوران میداف می‌توانید شاهد منظره بسیار زیبا از شهر باشید. پس اگر خوش‌شانس باشید و میز خالی پیدا کنید، بهتر است مستقیم به طبقه سوم بروید.

  • سفره‌خانه شونشین

سفره‌خانه شونشین را می‌توان جزو بهترین رستوران های بوشهر با قیمت مناسب و اقتصادی دانست. برای اینکه بتوانید طعم غذاهای سنتی و محلی بوشهر را بچشید، حتماً لازم نیست به رستوران‌های گران قیمت و لاکچری بروید. حتی در سفره‌خانه شونشین هم می‌توانید طعم غذاهای محلی بوشهر را بچشید.

این سفره‌خانه چیدمان سنتی و ساده دارد. وقتی که وارد رستوران می‌شوید، حال و هوای بوشهر را می‌گیرید. در این سفره‌خانه سنتی می‌توانید چای و قلیان هم سفارش دهید.

  • رستوران سنتی خاتم

وقتی که وارد رستوران سنتی خاتم می‌شوید، متوجه می‌شوید که رستوران فضایی بسیار داده دارد؛ اما کیفیت غذاهای آن بسیار عالیست و از بهترین مواد اولیه تهیه می‌شود. این رستوران در مرکز شهر نیست و کمی باید به سمت حاشیه شهر حرکت کنید. رستوران سنتی خاتم قلیه ماهی بسیار خوشمزه‌ای آماده می‌کند. بد نیست این غذای خوشمزه را حتماً سفارش دهید.

  • رستوران ایتالیایی گاندو

اگر اهل غذای دریایی و سنتی نیستید می توانید سری به گاندو بزنید. رستوران ایتالیایی گاندو یکی از بهترین رستوران های بوشهر برای میل کردن انواع غذاهای ایتالیایی محسوب می‌شود. همه ما عاشق غذاهای ایتالیایی هستیم. این رستوران فضایی بسیار شیک و امروزی دارد و آن را به‌خوبی طراحی کرده‌اند. اگر گذرتان به این رستوران افتاد، حتماً طعم پنه و لازانیای آن را بچشید.

  • کافه دلفین

کافه دلفین در خیابان خلیج فارس بوشهر کنار ساحل قرار دارد و محیط بسیار دلنشینی دارد. در این کافه صبحانه هم سرو می شود.

  • رستوران سن مارکو

این رستوران ظاهری شیک و امروزی دارد. در این رستوران علاوه بر غذاهای محلی می توانید غذاهای بین‌المللی و انواع کباب را نیز سفارش دهید.

  • فست فود سیاسنبو

سیاسنبو یکی از فست فودهای قدیمی بوشهر است. در این فست فود می توانید انواع فست فود های معروف به علاوه سنبوسه و فلافل جنوبی میل کنید.

  • کافه ناجی

اگر عاشق کافه های قدیمی هستید و دوست دارید مدت زمانی را با دریانوردان بگذرانید کافه ناجی بهترین مکان برای شماست. 

جعفر ناجی بوشهری از سال ۱۳۰۵ در محله شنبدی روبروی عمارت حاج رئیس کافه‌ای داشت. از سال ۱۳۴۸ و بعد از انتقال بازار قدیم از چهار محل به مکان فعلی، کافه ناجی هم به محل جدید در بازار بوشهر منتقل شد. از آن سال تاکنون این کافه نبش کوچه‌ای میان بازار میوه و ماهی شهر به کارش ادامه داده است. این کافه از سال‌های گذشته تاکنون، پاتوقی برای ماهی‌گیران، ماهی‌فروشان یا اهالی دریا بود. وارد کافه که می‌شوید سکان‌های کشتی، دمام‌ها، میز و نیمکت‌های چوبی و عکس‌های روی دیوار نظرتان را جلب می‌کنند.

در این کافه در اکثر شب ها مراسم خیام خوانی که از مراسم های معروف بوشهرهاست برگزار می شود. مراسمی پر از شعر و موسیقی.

  • هات چاکلت

کافی شاپ هات چاکلت پاتوق بسیاری از جوان های بوشهری است. این کافه به خصوص بین فوتبالیست ها طرفداران فراوانی دارد. اگر مهدی طارمی ستاره تیم ملی ایران در بوشهر باشد حتما می توانید او را در هات چاکلت ببینید. این کافه در خیابان مطهری نبش کوچه عرفان 20 قرار دارد.

هتل ها و اقامتگاه ها

  • مجتمع گردشگری درسا 

مجتمع گردشگری درسا در پارک شغاب، نزدیک به ساحل و مرکز شهر قرار گرفته است. این مجتمع گردشگری در مجموع حدود 20 اتاق و سوئیت دارد که از سال 1399 به پذیرایی از مسافران می‌پردازد. سوئیت‌ها و کلبه‌های مجتمع گردشگری درسا بندر بوشهر به بهترین نحو و با سلیقه چیده شده‌اند. چایخانه سنتی، کافی‌شاپ و رستوران ایرانی برای صرف غذا و نوشیدنی در دسترس شما هستند. روم سرویس هم از دیگر خدمات مجتمع گردشگری درسا است. پرسنل خوش‌رو و کارکنان حرفه‌ای مجتمع هم تلاش خود را به‌کار گرفته‌اند تا اقامتی خوش را سپری کنید. اتاق‌ها و سوئیت‌های تمیز و دلباز و راحت 2، 3 و 4 تخته را در این مجتمع گردشگری می‌توانید رزرو کنید.

موقعیت مکانی مجتمع گردشگری درسا هم خاص و ویژه است؛ از محل اقامتتان تنها چند قدم پیاده‌روی تا ساحل خلیج فارس و دریا فاصله دارید. با حدود 10 تا 15 دقیقه رانندگی از مجتمع می‌توانید به مرکز شهر، مکان‌های تاریخی و جاذبه های گردشگری شهر بوشهر و بازارهای بندر بوشهر بروید. رستوران و کافه‌های متنوعی هم در اطراف مجتمع گردشگری درسا قرار دارند و در دسترس شما هستند.

مجتمع گردشگری درسا 
  • متل پرواز 

متل پرواز در خیابان ساحلی و چند قدمی پارک مرجان قرار گرفته است. این متل به هتل ساحلی پرواز هم شناخته می‌شود و برای اقامتی با قیمت مناسب در بین هتل‌های بندر بوشهر، انتخاب خوبی به‌نظر می‌رسد. این متل از سال 1390 بازسازی شده و در حال حاضر با تعداد 30 اتاق و سوئیت از مسافران و گردشگران پذیرایی می‌کند. کافی‌شاپ، رستوران ایرانی، اینترنت و خدمات لباسشویی برخی از امکانات و خدمات متل پرواز بندر بوشهر برای مهمانان است.

با کمتر از 10 دقیقه پیاده‌روی از متل به ساحل و پارک مرجان می‌رسید. برای خرید هم با 10 دقیقه رانندگی به بازار قدیم و دیگر مراکز خرید سر بزنید. برای صرف غذا در بیرون از محل اقامتتان، می‌توانید به رستوران میداف یا رستوران قوام که به 10 دقیقه رانندگی از متل پرواز نیاز دارند، بروید.

  • هتل آپارتمان پاسارگاد 

هتل آپارتمان پاسارگاد در خیابان امام و نزدیک میدان ساعت قرار گرفته و گزینه‌ای مناسب برای اقامت در بین هتل‌های بندر بوشهر است. این هتل آپارتمان 3 ستاره با تعداد 30 اتاق در ساختمانی 5 طبقه قرار دارد و از سال 1389 به پذیرایی از مسافران و گردشگران می‌پردازد. تاکسی سرویس، رستوران ایرانی، کافی‌شاپ، اینترنت و خدمات تهیه بلیط برخی از امکانات و خدمات هتل آپارتمان پاسارگاد است.

به‌خاطر موقعیت مکانی خوب هتل آپارتمان، در زمان سفر به جاذبه های گردشگری شهر بوشهر دسترسی راحتی دارید. از هتل آپارتمان پاسارگاد تا اسکله جفره حدود 6 دقیقه با خودرو فاصله است. بازار ماهی فروش‌ها هم فاصله چندانی با محل اقامتتان ندارد. رستوران، کافه و مراکز خرید بوشهر هم در اطراف هتل آپارتمان در دسترس شما هستند. 

  • هتل جهانگردی دلوار

هتل جهانگردی دلوار یکی از هتل‌های خیلی خوب این شهر جنوبی است. هتل دلوار در نزدیکی ساحل دریا ساخته شده و به بازار اصلی شهر، بافت سنتی شهر و سایر جاذبه های گردشگری شهر بوشهر دسترسی خوبی دارد، مثلا مسجد شیخ سعدون با این هتل فقط ۵ دقیقه فاصله دارد. همچنین فاصله ۵ دقیقه‌ای هتل تا فرودگاه باعث می‌شود مهمانانی که هتل جهانگردی دلوار را رزرو می‌کنند، وقتشان در راه فرودگاه هدر نشود. هتل جهانگردی دلوار در ۵ طبقه ساخته شده و رستورانش هم در طبقه پنجمش واقع شده. این هتل با دسترسی خوب و امکانات رفاهی مناسب اقامت خوشی را برای مسافران فراهم می‌کند.

هتل جهانگردی دلوار
  • هتل ناکو

هتل ناکو روبه‌روی اسکله جلالی و در خیابان ساحلی واقع شده است. این هتل 3 ستاره با تعداد 19 اتاق در ساختمانی 6 طبقه در سال 1398 تاسیس شده و آغاز به کار کرده. در زمان سفر به بندر بوشهر می‌توانید یکی از اتاق‌های تمیز و دلباز هتل، که اکثرشان بالکن و برخی از آنها به دریا و اسکله دید دارند، را رزرو کنید و اقامتی به یادماندنی و آرام را در یکی از جاذبه های گردشگری شهر بوشهر بگذرانید.

در هتل ناکو اتاق‌های 1 تخته تا 5 تخته قابل رزرو بوده که برای سفرهای خانوادگی، دوستانه، و کاری کاملا مناسب هستند. یکی از ویژگی‌های این هتل، رستوران آن در طبقه پنجم است که در زمان صرف غذا از منظره بی‌نظیر دریا هم لذت می‌برید. از مزایای اقامت در هتل ناکو می‌توان به نظافت و تمیزی اتاق‌ها، برخورد صمیمی و خوب پرسنل با مهمانان اشاره کرد.

  • هتل آپارتمان هیرون

یکی از جاذبه های گردشگری شهر بوشهر هتل آپارتمان هیرون است که در سال 1390 افتتاح شده و در سال 1397 برای رفاه حال مسافرین مورد بازسازی قرار گرفته شده است. این هتل آپارتمان در 3 طبقه بنا شده است. سوئیت های یک خوابه و دو خوابه در این هتل آپارتمان برای مسافرین با ظرفیت دوتخته، سه تخته، چهارتخته و پنج تخته آماده سازی شده است. شما می‌توانید سوئیت های هتل آپارتمان هیرون را با هم از نظر قیمت و امکانات مقایسه و سوئیت مد نظر خود را انتخاب و رزرو کنید. از امکانات داخل سوئیت ها می‌توان به سرویس بهداشتی فرنگی اختصاصی، آشپزخانه، حمام و … اشاره کرد. از ویژگی های هتل آپارتمان هیرون می‌توان به دسترسی آسان آن به مرکز شهر و ساحل دریا اشاره کرد.

  • هتل پلاس

هتل پلاس بوشهر در سال 1395 به بهره‌برداری رسید. این هتل دارای 58 باب اتاق است که در طبقات اول تا پنجم آن قرار گرفته‌اند.

از لحاظ موقعیت مکانی نیز هتل سه ستاره پلاس در خیابان صفوی واقع شده و دسترسی آسانی به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی دارد.

  • هتل سیراف

هتل سیراف در سال 1370 فعالیت خود را آغاز کرد. این هتل در 3 طبقه بنا شده‌است و دارای 39 باب اتاق است.

موقعیت مکانی مناسب هتل دو ستاره سیراف بوشهر، امکان دسترسی به اسکله جفره و دانشگاه پیام نور واحد بوشهر، مرکز شهر و بافت قدیم را فراهم ساخته است.

  • هتل دریاکنار

هتل دریاکنار در مهر ماه سال 1399 فعالیت خود را آغاز کرد. این هتل در 4 طبقه بنا شده‌است و دارای 17 باب واحد اقامتی جهت پذیرایی از گردشگران است.

از لحاظ موقعیت مکانی، هتل دریا کنار در بافت تاریخی بوشهر در خیابان ساحلی و در مجاورت دریا واقع شده‌است. همچنین از هتل دریا کنار می‌توان به آسانی و باپیمودن حداکثر مسافت حدود 5 دقیقه به صورت پیاده از عمارت گلشن و عمارت دهدشتی که از جاذبه‌های تاریخی این شهر هستند، نیز بازدید کرد.

هتل دریاکنار

سوغاتی و صنایع دستی

خرما، ماهی و میگو عمده ترین سوغاتی های بوشهر را تشکیل می دهند. به جز این 3 سوغاتی مشهور شما می توانید خارک، پنیر نخل، ارده، حلوای راشی، حلوای بوشهری و مسقطی را نیز از این بندر زیبا بخرید. 

زیرو آلات و مجسمه های ساخته شده از صدف یکی از صنایع دستی جذاب این شهر است و از جاذبه های گردشگری شهر بوشهر به حساب می آید. به جز آن محصولات حصیری که از برگ های درخت نخل ساخته می شود نیز از سوغاتی های شهر بوشهر است.

اما یکی از جذاب ترین سوغاتی های این شهر ادویه است. ادویه های بوشهر معمولاً از راه دریا و از طریق کشور هند به این شهر وارد می شوند و عطر و طعم بینظیری دارند. بنابراین توصیه ما این است که حتما در سفر به این شهر خرید ادویه را فراموش نکنید.

بهترین زمان سفر 

فصل بهار در شهر بوشهر در ماه بهمن و اسفند اتفاق می افتد. این دو ماه بدون شک بهترین زمان سفر به این شهر است. اگر به گرما و شرجی علاقه دارید ماه های فروردین و  اردیبهشت هم برای سفر خوب است اما در این زمان هوا اندکی گرم شده است.

هر چند تعطیلات نوروزی برای سفر به جنوب فرصت مناسبی است اما با توجه به حجم انبوه مسافران و امکانات کم شهرهای جنوبی توصیه می کنیم در تعطیلات نوروزی راهی بوشهر نشوید زیرا حجم انبوه مسافران لذت گشت و گذار آزادانه را از شما می گیرد.

بوشهر یکی از بهترین شهرهای ایران برای سفر در زمستان به علت آب و هوای مناسب در این فصل است.

بیمارستان ها و مراکز درمانی 

کلینیک تخصصی و فوق تخصصی دانشگاه علوم پزشکی

آدرس: خیابان امام خمینی (سنگی) – روبروی سازمان انتقال خون

کلینیک تخصصی شهدای خلیج فارس

آدرس: بلوار طالقانی

کلینیک آموزشی و درمانی دانشکده دندانپزشکی

آدرس: روبروی سینما بهمن -خیابان شهید حیدری-جنب درمانگاه غدیر

بیمارستان امیرالمؤمنین نهاجا 

آدرس: خیابان ساحلی روبروی پارک شغاب

بیمارستان سلمان فارسی (تامین اجتماعی)

آدرس: خیابان سبز آباد، سه راه خیابان تامین اجتماعی

درمانگاه مبعث (تامین اجتماعی)

آدرس: خیابان امام ، روبروی دادگستری

کلینیک قائم

آدرس: ابتدای خیابان بیسیم

اپیزود ۷-۱: ویزا کشورهای مختلف کشور لبنان سفرنامه ی مکزیک الماسهای آفریقایی

دیدگاهتان را بنویسید

با ثبت هر دیدگاه ۲۰ الماس بگیرید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر بخوانید

ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد