شهر باکو

جمهوری آذربایجان شهر باکو

شهر باکو که به آن بادکوبه و باکی (به ترکی آذربایجانی) نیز گفته می شود، پایتخت جمهوری آذربایجان و بزرگ ترین شهر و بندر آن است.

باکو از نظر مسافت، به ایران بسیار نزدیک است و رفت و آمد به آن زمان و هزینه زیادی نمی‌ خواهد. همچنین سطح هزینه ها در سفر به باکو خیلی بالا نیست و به عبارتی، یک سفر خارجی ارزان به حساب می آید. از سوی دیگر از آن‌ جایی که روابط سیاسی بین ایران و آذربایجان نسبتاً خوب است، اخذ ویزای آذربایجان کار بسیار راحتی است. این عوامل به همراه جاذبه های دیدنی متنوع و بسیار شامل مراکز تاریخی، طبیعی، معماری، تفریحی و… در باکو باعث جذب گردشگران بسیار به این شهر شده است.

اگر قصد سفر به پایتخت جمهوری آذربایجان، یعنی باکو را دارید، لازم است که قبل از سفر آگاهی کافی از دیدنی های باکو، آب و هوا، شیوه‌ های دسترسی، هزینه‌ های سفر و دانستنی هایی از این دست را کسب کنید. این امر به شما کمک می ‌کند تا تصمیم‌ ها و انتخاب های بهتری در مسیر بگیرید و سفر لذت‌ بخش تری را تجربه کنید.

ما در این مقاله برآنیم تا اطلاعات مورد نیاز برای سفر به باکو، اعم‌ از مراکز دیدنی آن، رستوران‌ ها، هتل‌ ها، سوغاتی و آدرس‌ های مورد نیاز را در قالب یک راهنمای سفر جامع در اختیار شما قرار دهیم. پس برای آشنایی بیشتر با این شهر زیبا با ما همراه شوید. 

 

معرفی شهر باکو

شهر باکو بر کرانه ی دریای خزر در شبه‌ جزیره آب شوران قرار دارد و یکی از مناطق نفت خیز جهان به شمار می آید. باکو اولین مکانی است که میدان نفتی در آن ساخته و اولین چاه نفت جهان نیز در آنجا به طور دستی کنده شده است. 

نخستین شواهد مستند مرتبط با باکو به قرن ششم میلادی باز می‌ گردد. این شهر در گذشته بخشی از شاهنشاهی‌ ایران بوده است، که در نهایت بر طبق عهدنامه گلستان و سپس عهدنامه ترکمانچای بعد از شکست عباس میرزا نایب السلطنه در جنگ های ایران و روسیه، از ایران جدا و به روسیه سپرده شد.

گفتنی است که باکو در همسایگی مرزهای شمال غرب ایران قرار دارد و واحد پول آن منات آذربایجان است. 

 

زمین های نفت خیز باکو
زمین های نفت خیز باکو

 

آب و هوای باکو

باکو از آب و هوای معتدل و ملایمی برخوردار است. نه زمستان های آن خیلی سرد است و نه تابستان‌ های آن خیلی گرم. 

در واقع هوای باکو در تابستان ها گرم و تا حدودی شرجی است که از رطوبت دریای خزر بر روی آن تاثیر می گیرد. در طول این فصل شب های باکو بسیار خنک و خوش آب و هوا است. به همین علت اکثر مردم شب ها را برای گشت و گذار در تابستان های باکو انتخاب می کنند. سردترین ماه سال در باکو ژانویه (دی ماه) است. حداقل دما در سردترین روزهای سال به ندرت در زیر صفر باقی می ماند.

اما به یاد داشته باشید که باکو سرزمین بادها است. (باکو در لغت به معنای محلی است که باد زیادی در آن می وزد) در این شهر بادهای شدیدی می وزد. به علت وزش همین بادهاست که رطوبت هوا چندان در باکو بالا نیست.

در ایام نوروز در باکو جشنواره‌ های نوروزی برگزار می‌ شود. به همین دلیل مسافران زیادی با شروع فصل بهار و آغاز نوروز به این شهر سفر می‌ کنند تا از جشنواره ها و فستیوال‌ های جذابی که در بهار برگزار می‌ شود لذت ببرند. 

 

راه های دسترسی به باکو

برای سفر و رفتن به باکو راه‌ های مختلفی وجود دارد. شما می توانید بسته به بودجه سفر خود، مدت زمانی که برای آن در نظر گرفته اید و همچنین علاقه تان به هر یک از مسیرهای مسافرتی یکی از مسیرهای زیر را برای رسیدن به باکو انتخاب کنید: سفر هوایی به باکو، سفر به باکو با اتوبوس، سفر با قطار، سفر به باکو با کشتی و سفر به آباکو با ماشین شخصی.

هر یک از این مسیرها مزایا و شرایط مختص خود را دارند. به عنوان مثال سفر هوایی یک سفر نسبتاً بی دردسر با مدت زمان کوتاه برای رسیدن به مقصد، اما پر هزینه است. اما اگر ترجیح می دهید راه های ارزان تر را انتخاب کنید، سفر زمینی یک گزینه ی مناسب است در مقابل مدت زمان رسیدن به مقصد در این سفرها طولانی تر است. 

برای رسیدن به باکو با اتومبیل شخصیتان از مرز آستارا ۳۰۰ کیلومتر و از مرز بیله سوار ۲۰۰ کیلومتر راه در پیش خواهید داشت. یادتان باشد که مسیر رسیدن و وسیله ی حمل و نقل تان به باکو هر چه که باشد لازم است که عوارض خروج از کشور را پرداخت کنید.

اگر ایده سفر با ماشین شخصی را دوست دارید و در عین حال نمی‌ خواهید برای بنزین و پلاک و گواهینامه بین المللی زیاد هزینه کنید، تا مرز مشترک ایران و آذربایجان بروید و برای باقی راه، سوار ماشین های آن طرف مرز شوید و خودتان را به باکو برسانید.

 

حمل و نقل عمومی باکو

گرچه باکو شهر چندان بزرگ و وسیعی نیست اما شبکه ی حمل و نقل عمومی خوبی دارد که شامل خطوط مترو، اتوبوس و تاکسی می شود. 

هزینه حمل و نقل و رفت و آمد در آذربایجان برخلاف ترکیه گران نیست. همچنین استفاده از اتوبوس ها و متروها نیز آسان است به طور کلی تردد در باکو کار آسانی است. اگر در مرکز شهر اقامت دارید، نیاز به استفاده چندین باره از وسایل حمل و نقلی عمومی نخواهید داشت و به غیر از وقت هایی که می خواهید از مرکز شهر فاصله بگیرید و به جاهای دیدنی کمی دورتر بروید، می‌ توانید از پیاده روی و دوچرخه سواری در شهر لذت ببرید.

 

حمل و نقل عمومی باکو
حمل و نقل عمومی باکو

 

جاذبه های گردشگری در شهر باکو

این شهر یکی از مهم‌ ترین مقاصد گردشگری در قفقاز است. شهرهای کمی در دنیا وجود دارند که تغییر را به سرعت باکو تجربه کرده باشند. همچنین هیچ شهر دیگری در حوزه قفقاز پیدا نمی شود که تا این اندازه از همه‌ چیز شرق و غرب تاثیر پذیرفته باشد. در این مقاله به معرفی برخی از مهمترین جاذبه های گردشگری این شهر تاریخی می پردازیم. 

 

شهر قدیم باکو

شهر قدیمی باکو یا همان ایچری شهر (iceriseher) یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری باکو است که در بین قرون ۹ تا ۱۱ میلادی شکل گرفته است. ایچری شهر به وسیله دیواره‌ های کنگره‌ دار احاطه شده است. زیبایی این دیوارهای سنگی و قدیمی اهمیت جهانی دارد.

آثار تاریخی شهر قدیمی باکو، از دوره‌ های مختلفی مانند ساسانی و شیروانی به جای مانده است. از این رو شما در بازدید از این منطقه در واقع دارید بخشی از تاریخ کشور ایران را در کشوری جدید مشاهده می کنید که امروزه نه تنها برای مردمان آذربایجان و ایران، بلکه برای گردشگران کل جهان یکی از جاهای دیدنی آذربایجان به شمار می‌ آید.

ایچری شهر در باکو یکی از آثار باستانی و مهم این شهر است که در سال ۲۰۰۰ میلادی در لیست یونسکو به ثبت رسمی و جهانی در آمده است. این منطقه دارای ۲۳ محله، ۲ کاروان سرای قدیمی، ۳ چشمه، میدان و بازار است؛ که از این بین کاخ شیروان شاه، قلعه دختر، کاروانسرا، گورستان قدیمی مهم‌ ترین جاذبه های گردشگری آن به حساب می آیند.

در این شهر قدیمی علاوه بر آثار تاریخی و محله‌ های قدیمی و اصیل باکو رستوران های سنتی، اقامتگاه، بوفه و مغازه‌ های قدیمی نیز وجود دارد که برای استراحت و آسایش گردشگران در نظر گرفته شده اند.

خالی از لطف نیست که بدانید نام هایی که در تقسیم بندی مناطق مختلف این نقطه تاریخی استفاده شده بر اساس مساجدی بوده است که در این منطقه وجود داشته است. این مساجد عبارتند از منطقه مسجد جامع محمدیار، منطقه مسجد جمعه و مسجد جامع شال.

 

برج دختر 

برج دختر که با نام قلعه دختر نیز شناخته می شود از معروف‌ ترین دیدنی های باکو در شهر قدیم و یکی از اصلی ترین میراث داران تاریخ و تمدن این شهر است. این برج هشت طبقه مجزا دارد که پله های مارپیچی داخل آن شما را به بالای این قلعه ۲۹ متری می رسانند، جایی که می توان از آنجا کل بافت تاریخی شهر را مشاهده کرد.

در هر طبقه شما شاهد آثار و اشیای تاریخی خواهید بود. بازدید از این قلعه خصوصاً برای دوست‌ داران هنر و ادبیات نمایشی و اسطوره ای لذت بخش و قابل توجه است. از این مکان در بسیاری از آثار ادبی و فرهنگی آذربایجانی الهام گرفته شده است.

زمان دقیق ساخت برج دختر مشخص نیست. برخی محققان از ساخته شدن این قلعه در قرن دوازدهم میلادی سخن می‌ گویند و برخی دیگر، ساخت قسمت پایین آن را به سده‌ های هفتم و هشتم قبل از میلاد مسیح ربط می دهند. در مورد کاربرد برج گفته می‌ شود که این مکان پیش تر نیایشگاه زرتشتیان بوده است که بعدها به عنوان برج دیده بانی از آن استفاده کرده‌ اند. 

 

برج دختر 
برج دختر

 

کاخ شیروان شاهان

یادگارهای بسیاری از دوران گذشته را می‌ توان در شهر باکو پیدا کرد. یکی از آن گوهرها، کاخی زیبا و باستانی است که نماد آثار تاریخی و هنری قرون وسطی است، کاخ شیروان شاه یا همان کاخ شروان‌ شاهان است که به دستور شیروان شاه در قرن ۱۵ میلادی ساخته شده است.

این قلعه از بخش های مختلفی همچون: مسجد، ساختمان اصلی، مقبره ی سید یحیی، حمام کاخ، دیوان خانه، باقی مانده هایی از مسجد تاریخی کی قباد و بسیاری از قسمت های دیگر تشکیل شده است.

قلعه ی شیروانیان در طول قرن های متمادی دچار بلایای طبیعی و غیر طبیعی شده است با این حال این قلعه از لحاظ معماری آسیب چندانی ندیده است. قلعه شیروان شاه در سال ۲۰۰۰ در لیست آثار یونسکو به ثبت رسید. گفتنی است که یونسکو این کاخ را یکی از مرواریدهای معماری آذربایجان معرفی کرده است.

 

برج های شعله

برج های شعله باکو نمادی از آتش ابدی و آیین زرتشت هستند که روی تپه ای در کنار دریا خزر واقع شده اند. این برج ها از سه برج منفرد به شکل شعله تشکیل شده اند که بلندترین آن ها ۱۸۲ متر و کوتاه‌ ترین ۱۴۰ متر ارتفاع دارد.

برج‌ های سه‌ گانه شعله از همه جای شهر دیده می‌شوند. این برج‌ ها یکی از تاثیرگذارترین سازه‌ های باکو هستند که دارای کاربری های جداگانه شامل هتل، برج تجاری و مسکونی می شوند. گفتنی است که آذربایجانی ها بر این باور هستند که زرتشت پیامبر در این منطقه متولد شده است.

زمانی که هوا رو به تاریکی می گذارد، سیستم نورپردازی هر سه برج با بیش از ۱۰ هزار لامپ نمایشی زیبا فعال می‌ شود و در شب چشم انداز زیبایی از شعله های آتش و پرچم جمهوری آذربایجان را نشان می دهند.

 

موزه فرش

از دیگر جاذبه های دیدنی شهر باکو موزه فرش آن واقع در منطقه میکائیل حسین اف است. این موزه تخصصی فرش در سال ۱۹۶۷ تأسیس شده که در آن نمونه‌ های منحصر به فرد هنر قالی بافی، هنرهای کاربردی مردمی، فرهنگ و هنر مردم آذربایجان به همراه زیباترین و متمایزترین آثار هنرمندان مدرن نگهداری می شود.

هدف اصلی از تأسیس موزه فرش باکو، حفاظت و معرفی از قالی آذربایجانی به عنوان جزئی از میراث فرهنگی ملی است. این موزه در دوران تأسیس، تنها موزه ی تخصصی به هنر قالی‌ بافی در جهان بود. و امروزه بزرگترین کلکسیون فرش در دنیا از نظر ارزش و اهمیت فرش های موجود در خزانه خود به شمار می آید.

 

موزه فرش
موزه فرش

 

موزه ادبیات نظامی

موزه ادبیات نظامی گنجوی از دیگر جاذبه های معروف باکو است که ساختمان آن یکی از قابل تحسین‌ ترین ساختمان های باکو از نظر زیبایی هنر و معماری است و امروزه یکی از بزرگ‌ ترین و غنی‌ ترین خزانه های فرهنگ کشور آذربایجان محسوب می شود.

ساختمان این موزه که در ورودی شهر قدیم باکو قرار دارد؛ در گذشته به عنوان کاروانسرا و بعدها با کاربری هتل مورد استفاده بوده است که در نهایت در سال ۱۹۳۹، در بزرگداشت هشتصدمین سالگرد حکیم نظامی گنجوی، به عنوان موزه یادبود این شاعر محبوب پارسی گوی تغییر کرد.

موزه ادبیات نظامی شمال نمایشگاه، ۳۰ سالن عمومی، ۱۰ سالن کمکی و فوند است. نمای بیرونی موزه نیز با مجسمه های بزرگ شخصیت‌ های ادبی این کشور (که البته برخی از آن‌ ها ایرانی هستند)، آراسته شده است. در این موزه می‌ توانید انواع نسخ خطی، کتاب‌ های کمیاب، مجسمه های شاعران و نویسندگان بزرگ، مینیاتور، نسخه نظامی به خط فارسی و بسیاری آثار تاریخی و ارزشمند را مشاهده کنید که به عنوان بزرگترین خزانه فرهنگ آذربایجان معرفی می‌ شود.

 

مرکز فرهنگی حیدر علی اف

مرکز فرهنگی حیدر علی اف یکی از شگفتی های معماری مدرن و غیر معمول در شهر باکو است. در بنای مرکز فرهنگی علی‌ اف تقریباً هیچ گوشه تیزی دیده نمی‌ شود و معماری آن روان و سیال بودن را در ذهن تداعی می ‌کند. در واقع فرم چشم‌ نواز و به یاد ماندنی این ساختمان به همراه سیالیّت و عدم استفاده از گوشه‌ های تند آن سبب شده ‌است که این بنا مورد توجه بسیاری قرار گیرد. داخل این بنای چشمگیر سالن کنفرانس، گالری هنری و موزه نیز وجود دارد.

گفتنی است که زها حدید معمار بریتانیایی-عراقی این مجموعه توانست جایزه بهترین طرح معماری سال ۲۰۱۴ را از سوی موزه طراحی برای طراحی این مرکز فرهنگی در باکو از آن خود سازد.

 

موزه تاریخ جمهوری آذربایجان

موزه ملی تاریخ آذربایجان بزرگترین موزه‌ ی کشور جمهوری آذربایجان است که در شهر باکو واقع شده است. ساختمان این موزه بر پایه ی سبک معماری رنسانس ایتالیا بین سال های ۱۸۹۳ الی ۱۹۰۲ توسط نیکوکار و سرمایه دار بزرگ آذربایجانی به نام زین‌ العابدین تقی‌ یف بنا شده است. عمارت مذکور پس از اشغال آذربایجان از سوی روس ها و برقراری حکومت شوروی، مصادره گردید و سرانجام در سال ۱۹۲۰ به فرمان کمیساریای مردمی شوروی به موزه تبدیل شد. 

موزه ملی تاریخ آذربایجان هم اکنون محل نگهداری بیش از ۳۰۰ هزار شی است و شامل بخش‌ های مختلفی از جمله تاریخ مدرن، مردم‌ نگاری، گروه تاریخ باستان و قرون وسطای جمهوری آذربایجان، گردش علمی، آزمایشگاه برای بازسازی موزه، صندوق سکه شناسی (شامل مجموعه‌ ای از یوگنی پاخوموف)، طراحی هنر و کتابخانه است که در آن بیش از ۲ هزار نمایشگاه برپا می شود.

در این موزه آثار ارزشمندی از تاریخ باستان گرفته تا تاریخ مدرن و قوم‌ نگاری به نمایش گذاشته شده است این امر، موزه تاریخ جمهوری آذربایجان را به بزرگ ترین موزه این کشور و یکی از بهترین جاذبه های گردشگری باکو تبدیل کرده است.

 

موزه تاریخ جمهوری آذربایجان
موزه تاریخ جمهوری آذربایجان

 

میدان چشمه

میدان چشمه باکو که با اسامی دیگری مانند میدان فواره یا میدان فواره ها نیز در میان مردم شناخته می شود، نبض تپنده ی باکوست. این میدان محلی نام و آوازه خود را مدیون فواره های زیبا در اشکال و اندازه‌ های متفاوت است که در دوران شوروی ساخته شده است.

این میدان در حقیقت یک میدان عمومی است که در مرکز شهر باکو واقع شده است. در کنار فواره های زیبا وجود اماکن رفاهی و خدماتی مختلف مانند هتل هایی با چشم اندازهای زیبا، رستوران های متعدد و کافه های روباز که امکان صرف غذا و نوشیدنی را به گردشگران می دهد، در کنار پاساژها و مغازه های رنگارنگ که در میدان چشمه باکو واقع شده اند، آن را به محلی مفرح و شاد برای گشت و گذار فوق العاده و استراحت تبدیل کرده است. از این رو علاوه بر گردشگران، مردم محلی نیز معمولاً بعد از پایان ساعاتی که به کار کردن سپری شده است و یا در پایان هفته در میدان چشمه باکو حضور پیدا می کنند. 

در این مکان برنامه های دیگری از جمله برپایی نمایش ها، جشنواره ها و جشن های عمومی نیز برپا می شود. 

میدان چشمه باکو که در نور پردازی های شبانه فوق العاده زیبا می نماید در سال 2010 مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است.

 

کاخ اسماعیلیه

کاخ اسماعیله یک بنای تاریخی است که توسط یکی از افراد مشهور و ثروتمند باکو به نام موسی نقی اف ساخته شده است. این کاخ به یاد اسماعیل، پسر موسی نقی اف، که به با مرگ زودرس از دنیا رفت، کاخ اسماعیلیه نام گرفت. ساخت و ساز این کاخ زیبا در سال ۱۹۰۸ آغاز و در سال ۱۹۱۳ به اتمام رسید. 

کاخ اسماعیلیه بر اساس سبک معماری گوتیک ساخته شده است. نمای ساختمان بسیار شکل‌ پذیر است که به طور ماهرانه ای ساخته شده ‌است. حکاکی های عمیقی که بر روی سنگ‌ های انجام شده، نمای ساختمان را به صورت شکل‌ پذیری درآورده است. در واقع کاخ اسماعیلیه یک سمفونی معماری و اثر هنری موزونی است که به واسطه ی معماری ماهرانه و ترکیب فوق‌ العاده خود، بازدیدکنندگان را تحت تأثیر قرار می دهد. 

نمای داخلی کاخ بسیار گشاده است. در طبقه یکم این عمارت سالن مربعی شکل زیبا، راهرویی با ستون های طراحی شده با شیوه ایونی و پلکان فوق العاد زیبا قرار گرفته است. اتاق‌ های کاری آن نیز بر موازات پله‌ های ورودی قرار دارد.

اگرچه نمای ساختمان بر پایه ی سبک و سیاق گوتیک طراحی شده است، اما می‌ شود گفت که نمای داخلی بر اساس سبک سنتی اروپا ساخته شده ‌است

این کاخ زیبا که در طول تاریخ و جنگ ارامنه دستخوش فراز و نشیب‌ های بسیاری شده است که پس از بازسازی و مرمت به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری باکو با معماری زیبا و باشکوه معرفی شده است.

 

سالن تئاتر اپرا و باله باکو

یکی از جاهای دیدنی معروف و پرطرفدار باکو که به دلیل قدمت تاریخی و معماری زیبایی خود مورد توجه بسیاری از گردشگران قرار گرفته است، سالن تئاتر اپرا و باله باکو است. 

این خانه‌ی اپرا با نمای سنگی و سیاه خود در دوران امپراتوری روسیه به سال ۱۹۱۱ میلادی به درخواست برادران میلوف و با کمک مالی نیکوکار آذربایجانی به نام زین العابدین تقی اف بنیانگذاری شده ‌است. این سالن در طول سال ها کاربری‌ های مختلف داشته که به دلیل معماری منحصر به فرد و زیبایی آن همواره بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این بنا در نهایت بعد از بازسازی به عنوان سالن اپرا و باله باکو مورد استفاده قرار گرفت‌.

 

موزه کتاب‌ های مینیاتوری
موزه کتاب‌ های مینیاتوری

یکی دیگر از جاذبه های شهر باکو موزه ای است که در شهر تاریخی باکو و در نزدیکی‌ های کاخ شیروان شاه واقع شده است. در این موزه کلکسیونی از کتاب‌ های کوچک و مینیاتوری از فرهنگ‌ ها و کشورهای مختلف کنار هم جمع شده است. این مجموعه به همت بانویی به نام «زریفه صلاح‌ اوا» در مدتی بیش از ۲۰ سال گردآوری شده‌ است.

اشیای نمایشی موزه در ۲۷ ویترین قرار گرفته‌ اند که شامل ۳۷۵۰ کتاب منتشر شده در ۷۳ کشور جهان می شود. اما در مخزن کتاب موزه بالغ بر ۵۳۰۰ کتاب مینیاتور وجود دارد. 

دیگر مینیاتورهای قابل توجه در این مجموعه شامل نسخه قرن هفدهم قرآن و یک کتاب قرن سیزدهم است که توسط پیتر شوتر (جانشین یوهانس گوتنبرگ) به چاپ رسیده است. همچنین سه عدد از کوچک‌ ترین کتاب های دنیا هم با قطر دو صدم میلیمتر در دو صدم میلیمتر در این موزه گذاشته شده است که فقط با استفاده از ذره بین قابل خوانده شدن هستند.

بازدیدکنندگان همچنین می‌توانند کتاب های مذهبی قدیمی را نیز در این موزه مشاهده کنند. بسیاری از کتاب های موجود در موزه بیش از ۱۰۰ سال عمر دارند. باستانی‌ ترین آن ها، نسخه قرآن است که در سال ۱۶۷۲ در عربستان سعودی به طبع رسیده است. گفتنی است که کتاب های جدید نیز به طور پیوسته در مخزن کتاب موزه اضافه می شوند.

 

 

 

میدان پرچم ملی

میدان پرچم ملی با مساحت حدود ۶۰ هکتار، میزبان پرچمی عظیم الجثه با اندازه های ۷۰ در ۳۵ متر است که روی میله ای به ارتفاع ۱۶۲ متر قرار گرفته است که نماد غرور ملی آذربایجان محسوب می شود. عرض و طول پرچم ملی جمهوری آذربایجان متشکل از پارچه ای مستطیل شکل با سه نوار رنگی به شکل افقی است. نوار بالا به رنگ آبی، نوار وسط به رنگ قرمز، نوار پایین به رنگ سبز است. در وسط نوار قرمز رنگ در هر دو طرف پرچم، تصویر هلال ماه و ستاره هشت پر سفید رنگ به چشم می خورد. 

میله این پرچم، یکی از مرتفع‌ ترین میله‌ های پرچم در جهان به شمار می‌ رود که زمانی در کتاب ثبت رکوردهای گینس به ثبت رسیده بود، اما طولی نکشید که میله پرچم دوشنبه در کشور تاجیکستان با ارتفاع 165 متری جای آن را گرفت.

 

کانال آبی ونیز کوچک

ونیز کوچک به همراه کافه میرواری، سینما بهار و مراکز سرگرمی دیگری در دهه‌ های ۵۰ و ۶۰ در بلوار باکو ساخته شد. که امروزه یکی از مراکز دیدنی باکو به شمار می آید. مساحت ونیز کوچک بیش از ۱۰ هزار متر مربع است که شامل ۲ جزیره‌ی بزرگ و چند جزیره‌ی کوچک می شود. 

مردم محلی و گردشگران با پرداخت چند مانات (واحد پول آذربایجان) می توانند سوار قایق‌ هایی شوند که در سیستم کانال‌ های مصنوعی آن رفت و آمد می کنند.

 

کانال آبی ونیز کوچک
کانال آبی ونیز کوچک

 

 

چرخ و فلک باکو

مکان های دیدنی باکو فقط در موزه‌ ها و بافت تاریخی آن خلاصه نمی شوند. چرخ و فلک باکو یکی از بزرگ ترین لذت‌ هایی است که می‌ توانید به همراه کودکان آن را تجربه کنید.

این چرخ و فلک که به نام چشم باکو نیز شناخته می شود ۶۰ متر ارتفاع دارد. چرخش یک دور کامل این چرخ و فلک به اندازه 30 تا 40 دقیقه طول می کشد. گفتنی است که چرخ و فلاک باکو دارای30 کابین با ظرفیت 8 نفر است. 

شما می توانید با سوار شدن در این کابین ها زیبایی ها این شهر را از زوایای مختلف مشاهده کنید. 

 

موزه دولتی فرهنگ موسیقی آذربایجان

حتی اگر خود موسیقی آذربایجان را هم نشنیده باشید، آوازه این موسیقی را به یقین شنیده اید. موزه دولتی فرهنگ موسیقی آذربایجان این فرصت را فراهم کرده است تا آلات موسیقی این هنر پرآوازه را به دوستداران موسیقی آذربایجان معرفی کند. موزه سه بخش اصلی به شرح ذیل دارد:

نمایشگاه دائمی سازهای مردم، موزه خانگی نیازی، موزه خانگی واقف مصطفی‌ زاده.

مخزن این موزه نزدیک به ۳۵ هزار اشیای نمایشی دارد. از جمله آن ها می توان به سازهای ملی آذربایجانی همچون؛تار، کمانچه، ساز، دف، نقاره، سرنا، نی و نیز به سازهای متفاوت به لحاظ ویژگی‌ های خود نظیر گرامافون، پاتفون و غیره … اشاره کرد.

همچنین دست‌ نوشته های نت عزیر حاجی بیگف، بنیان‌ گذار هنر موسیقی حرفه ای آذربایجانی و آهنگسازان برجسته (قارا قارایف) و (فکرت امیروف) به همراه وسایل شخصی موسیقی دانان، پسترها، برنامه ها، عکس ها، نمونه های هنر کاربردی، نت ها، کتاب‌ ها و غیره …در این موزه به نمایش عموم گذاشته شده است.

 

معبد آتشگاه

آتشگاه باکو ساختمانی قلعه مانند دارد که در منطقه‌ ی سوراخانی این شهر واقع شده است. این آتشگاه از مجتمع پنج گانه ای تشکیل شده که دارای حیاطی است که توسط خانه های موبدان زرتشتی محاصره شده است. در وسط حیاط محرابی قرار دارد که قدمت آن به قرن‌ های ۱۷ و ۱۸ میلادی باز می گردد. این محل از سال ۱۸۸۳ میلادی، زمانی که تأسیسات نفت و گاز در نزدیکی آن تأسیس شد، به حال متروکه در آمد. بعدها در سال ۱۹۷۵ این مکان به موزه تبدیل شد که امروزه، به طور میانگین ۱۵هزار گردشگر در سال از آن بازدید می‌ کنند. آتشگاه باکو در سال ۱۹۹۸ نامزد ورود به فهرست میراث جهانی یونسکو شد. 

 

معبد آتشگاه
معبد آتشگاه

 

کاخ سعادت

کاخ سعادت که با نام های کاخ خوشبختی و قصر ثبت ازدواج نیز شناخته می‌ شود، یکی از بناهای تاریخی باکو به شمار می رود که با معماری نئوگوتیک در اوایل قرن بیست میلادی ساخته شده است. 

پیش ترها این عمارت قصر مختاروف نام داشت. چرا که به دستور مرتضی مختاروف، صنعت گر، کارفرما و خیر آذربایجانی و به افتخار همسرش، خانم «لیزا توگان‌اوا»، توسط معماری لهستانی احداث شد. این زوج تا آوریل ۱۹۲۰ و هنگام اشغال باکو توسط نیروهای بلشویک در کاخ خوشبختی سکونت داشتند. 

بعدها این کاخ بر اساس فرمان کابینه جمهوری آذربایجان مورخ ۲ اوت سال ۲۰۱۱، به عنوان یک اثر متعلق به سال ۱۹۱۱ و ۱۹۱۲، در فهرست آثار تاریخی و فرهنگی ملی جمهوری آذربایجان به ثبت رسید.

 

خیابان نظامی

خیابان نظامی یکی از مناطق بسیار مشهور و تپنده‌ در پایتخت آذربایجان است. این خیابان تاریخی که نام خود را از شاعر شهیر ایرانی، نظامی گنجوی گرفته است؛ یکی از معروف‌ ترین خیابان‌ های باکو است که بیشترین شهرت خود را مدیون فروشگاه‌ های متنوع آن است. 

این خیابان مهم در طول دوره های مختلف نام های متفاوتی داشته که معروف ترین آن ها ترگوایا و نظامی است. البته از سال ۱۹۶۲ میلادی به بعد نام این خیابان، نظامی مانده است. خیابان نظامی یکی از گران‌ ترین خیابان‌ های دنیا محسوب می‌ شود که در آن مغازه ها و مکان‌ های مختلفی از بانک ها گرفته تا فروشگاه‌ های مد به چشم می خورد و محلی ایده آل برای خرید انواع سوغاتی و بهشتی متشکل از انواع کافه ها، رستوران ها، بوتیک‌ ها، اوت‌لت های طراحان خارجی و فروشگاه‌ های برند برای گردشگران خارجی و خریداران محلی است. در تعطیلات و مناسبت های ویژه، مانند اعیاد مذهبی و تعطیلات کریسمس، جمعیت زیادی برای خرید به سمت این خیابان سرازیر می شوند. 

علاوه بر امکانات خرید، دکورها و نورهای مختلف، سرگرمی ها و ظاهر جذاب و زیبایی خیابان نظامی، این خیابان به‌ خاطر ساختمان هایش نیز شهرت دارد که اغلب معماری قرن نوزدهم را نشان می دهند.

 

مرکز خرید پورت باکو 

پورت باکو مال (PORT BAKU MALL) در سال ۲۰۱۴ آغاز به کار کرد که به عنوان بزرگ ترین و جدیدترین مرکز خرید باکو معرفی می شود. این مرکز خرید شامل ۳۰۰ برند معروف در زمینه کالاهای رفاهی، لوازم آرایشی، عطر و… است. مرکز خرید پورت باکو بخشی از مجتمع پورت باکو (Port Baku) است که آن نیز به نوبه خود بخشی از منطقه تجاری و مسکونی برج‌ های پورت باکو به شمار می آید.

 

مرکز خرید مترو پارک باکو

مرکز خرید مترو پارک از دیگر مراکز خرید مدرن باکو است که در سال ۲۰۱۲ آغاز به کار کرده است. چندین فروشگاه الکترونیک، عطر، لوازم آرایشی و پوشاک از ۶۰ برند مختلف و مطرح بین المللی، ۱۵ کافه و رستوران در هفت طبقه متروپارک، شما را به گردشی چند ساعته و مفرح در این مکان دعوت می‌ کند تا هر کسی با هر سلیقه‌ ای بتواند کالای مورد نظر خود در میان فروشگاه های مختلف آن پیدا کند. گفتنی است که در این مکان حتی فضاهایی برای تفریح کودکان نیز در نظر گرفته شده است.

 

مرکز هنرهای معاصر یارات باکو

مرکز هنرهای معاصر باکو “یارات” نام دارد. یارات فعل امری به معنای «خلق کردن» است. این مرکز، یک سازمان هنری معاصر غیرانتفاعی است که سالانه نمایشگاه های متعدی را برگزار می‌ کند. همچنین رویدادهای آموزشی را ساماندهی می‌ کند و از گروه های هنرمندان با برگزاری گالری و شرکت در جشنواره‌ های دو سالانه در جهان، حمایت می ‌کند. یارات به پرورش فهم هنر معاصر در آذربایجان و ایجاد جایگاهی مناسب برای هنرمندان این کشور در سطح ملی و بین المللی اختصاص یافته است.

پس اگر به هنرهای معاصر علاقه دارید، می توانید در سفر به باکو از این مرکز دیدن کنید.

 

مرکز هنرهای معاصر یارات
مرکز هنرهای معاصر یارات

 

هتل های باکو

باکو پایتخت آذربایجان، یک مقصد گردشگری جذاب و البته ارزان برای سفرهای خارجی ایرانیان است. این شهر با سازه های معماری جذاب و طبیعت زیبا، هتل ها و اقامتگاه های بسیاری برای اقامت مهمانان خود دارد. از هاستل گرفته تا هتل های پنج ستاره و لوکس.

برخی از محبوب ترین هتل های باکو عبارتند از:

  • هتل هیلتون باکو
  • هتل Passage Boutique Hotel
  • هتل Nobel Hotel
  • هتل Lake Palace
  • هتل Diamond Hotel Baku
  • هتل Caspian Palace
  • هتل JW Marriott Absheron
  • هتل Anatolia 

 

سوغاتی های باکو

خرید سوغاتی بخشی از عادت های رایج و لذت بخش در میان مسافران است. پیدا کردن سوغاتی هایی که ضمن یادآوری فرهنگ ساکنان باکو، از کیفیت و قیمت خوبی هم برخوردار باشند، بسیار آسان است. تنوع اجناس در باکو بسیار زیاد است و در این میان، چند کالا وجود دارد که از محبوبیت بیشتری در میان گردشگران برخوردارند.

علاوه بر مگنت های کوچک آهنربایی که سوغاتی همه کشورها است و با توجه به جاذبه ها و داشته‌ های هر شهر و کشور طراحی و ساخته می شوند، موارد زیر را هم می‌ توانید به‌ عنوان سوغاتی در نظر بگیرید:

فرش دستباف، استکان‌ های رنگی و کمر باریک، ظروف سفالی، سرامیکی و مسی، انواع منسوجات سنتی، روسری های ابریشمی باکو، رومیزی های منقش به بته جقه. همچنین هنرمندان باکو انواع پاپوش ها و کلاه‌ های سنتی و کیف‌ های زنانه زیبایی را تولید می کنند که می توان به عنوان سوغات این شهر تهیه کرد.

 

غذاها و خوراکی ها

حتماً چای باکو را امتحان کنید چرا که آذربایجان کشور چای ها است. بنابراین، حتی در کوچک ترین روستاهای آذربایجان در ارتفاعات بلند هم چایخانه ای برای سرو چای پیدا می شود. اما چای تنها خوراکی نیست که باید در باکو امتحان کنید. باکو هم مثل هر شهر دیگری در جهان غذاها، شیرینی‌ ها و نوشیدنی های مختص به خود را دارد که چشیدن طعم آن ها خالی از لطف نیست. 

درباره غذاهای سنتی باکو باید گفت که این غذاها مانند فرهنگ آن تلفیقی از فرهنگ ها و طعم های مختلف با تأثیرپذیری از همه کشورهای منطقه از ترکیه گرفته تا روسیه، ایران و حتی یونان است. مانند انواع کباب ها، ماست یونانی، پلوی ازبکی، دلمه ترکی، دیزی ایرانی.

 

برخی از محبوب ترین و معروف ترین غذاهای باکو عبارتند از:

  •  پیتی که از سبزی‌ های مختلف، گوشت گوسفند و نخود تشکیل شده است. این مواد به ‌همراه یک تکه دنبه گوسفندی در یک ظرف سفالی پخته می‌ شوند. 
  •  پلوی آذربایجانی یکی از معروف‌ ترین غذاهای این کشور است که متشکل از برنج زعفرانی، گوشت و انواع سبزیجات معطر و ادویه‌ جاتی مانند دارچین است.
  •  دوشبارا نوعی غذای سوپ مانند شامل برش هایی از خمیر شکم‌ پر است. باکویی ها دوشباراهای خود را در آب گوشت می پزند.
  •  دلمه غذایی لذیذ متشکل از برنج به همراه گوشت بره چرخ‌ کرده و سبزی‌ های معطر و ادویه است. انواع مختلف این غذا به‌ شکل دلمه بادمجان، دلمه فلفل و … در رستوران های باکو پخته می شود. 
  •  بالیق، قطاب، لوله کباب یا کباب لوله ای، لاوانگی مرغ یا ماهی شکم پر، ساج و باقلوا از دیگر غذاهای معروف این شهر است.

 

پیتی
پیتی

 

باکو یکی از مقاصد گردشگری محبوب است که سفر به آن مفرح و پربار خواهد بود. می‌توانید با سفر به باکو در سواحل زیبای دریای خزر قدم بزنید و از بناهای تاریخی و ارزشمند این شهر دیدن کنید و تجربه بازدید از یک شهر مدرن که بافت سنتی خود را حفظ کرده را به دست آورید. 

مردم آذربایجان و اهالی باکو علاقه زیادی به جشنواره های مختلف دارند و از آن جا که تاریخ و پیشینه شأن با ما ایرانی ها گره خورده است در این میان اشتراکات زیادی به چشم می خورد. از معروف ترین جشنواره های این کشور می توان به جشن نوروز، جشن رمضان، عید قربان، جشن انار گوچی و فستیوال بین المللی موسیقی جاز، که در ماه ژوئیه (مرداد) در شهر باکو برگزار می گردد، اشاره کرد.

با توجه به آمار و ارقام جنایت در شهر باکو می توان باکو را یکی از امن‌ ترین شهرهای آذربایجان دانست. چرا که نرخ جرائم مختلف در آن مانند دزدی از ماشین و منزل، جیب‌ بری، پخش مواد مخدر، گروگان‌گیری و غیره در آن بسیار پایین است. البته لازم است توجه داشته باشید که هنگامی که به عنوان توریست وارد یک کشور نا آشنا می شوید قطعاً طعمه خوبی برای کیف قاپ ها و دزدها خواهید بود. از این رو باید نکات ایمنی را در هنگام سفر رعایت کنید.

 

اگر تجربه سفر به این شهر زیبا را دارید لطفاً خاطرات و عکس های خود را با ما در بخش سفرنامه به اشتراک بگذارید. ما در سایت بنیامین مارکو مشتاقانه در انتظار خواندن سفرنامه های شما هستیم.

 


گزیده ای از سفرنامه های خواندنی

زندگی و سفر از دریچه نگاه شما

هنوز هیچ سفرنامه ای برای این مکان ثبت نشده است.

شما اولین نفری باشید که برای این مکان سفرنامه ثبت می کنید.
ارسال سفرنامه

سفرنامه های خود را برای ما ارسال کنید تا به اسم خودتان در سایت منتشر کنیم.


شهر باکو روی نقشه

مهمترین مکان های شهر باکو برای گردش

پربازدیدترین مطالب

بنیامین رضایی اولین ایرانی که با خودرو از تهران تا نروژ سفر کرد

  • 7دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

بنیامین رضایی؛ جهانگردی با یک دنیا ماجرا

  • 7دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

زخم مسافران گزینشی جام جهانی بر تن فوتبال

  • 2دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

چالش های سفرهای خارجی ایرانیان از نگاه بنیامین مارکو

  • 7دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

لغو یک‌ طرفه ویزای ایران با ۳۳ کشور | آیا درهای ایران به روی گردشگران گشوده می شود؟

  • 3دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

درخواست ویزای شینگن آنلاین می شود

  • 2دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

قیمت ویزا در آبان 1402

  • 15دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

هزینه های سفر به کربلا 1402

  • 13دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

شرایط فروش ارز سهمیه ای تغییر کرد!

  • 2دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

ایرانیان برای سفر به مصر چگونه می توانند ویزا دریافت کنند؟

  • 8دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

بهترین شهرهای ترکیه برای سفر

  • 26دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

معرفی بهترین پروازها به آمریکا

  • 29دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

بهترین زمان سفر به آنتالیا

  • 29دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

بهترین پروازها به کانادا در سال 2023

  • 27دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

زیباترین شهرهای ترکیه برای سفر

  • 37دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

معرفی بهترین اقامتگاه های بومگردی شیراز

  • 20دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

معرفی جاذبه های گردشگری شهر ونکوور

  • 17دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

جاذبه های گردشگری درسدن

  • 9دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

همه چیز درباره سفر به عمان 

  • 17دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

جاذبه های گردشگری کلن

  • 15دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

جاذبه های گردشگری برلین

  • 18دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

جاذبه های گردشگری دوسلدورف

  • 13دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

چطور سبک سفر خودتان را بشناسید؟

  • 8دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

سفر به اروپا با ماشین چطور ممکن است؟؟؟

  • 22دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

مهارت هایی برای جهانگردی!

  • 25دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

تکنیک های تورلیدر!

  • 8دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

چرا در چهارشنبه سوری آتش روشن می‌کنیم؟

  • 4دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

آیا سفر به پاکستان بدون ویزا ممکن است؟

  • 9دقیقه زمان مطالعه
  • 1402-05-19

یوتویب بنیامین

ویدیوهایی در مورد سفر و ماجراجویی هایی که در کشورها مختلف انجام میدم

1

تانزانیا؛ دارسلام


کتاب های بنیامین رضایی

کتاب های خواندی بنیامین رضایی، تجربه های جذاب به همراه تصاویر دیدنی


مکان های مرتبط

شاید به مکان های زیر هم علاقه مند باشید

دیدگاهتان را بنویسید

با ثبت هر دیدگاه ۲۰ الماس بگیرید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود | ثبت نام
شماره موبایل یا پست الکترونیک خود را وارد کنید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد